Walk of Peace in Enschede,

Am 18. September findet unter Teilnahme vieler Menschen, die zum Teil auch world-childrens-day-520275_640aus dem benachbarten Münsterland kommen, in Enschede, der zweite Walk of Peace statt. Der Marsch wird von der Friedensbewegung PAX, dem Kirchenrat und „Enschede voor Vrede“ organisiert. Die Route verläuft entlang bedeutender Orte: u. a. der St. Jacobuskerk, der Syrisch-Orthodoxen Kirche, dem Kriegsdenkmal im Volkspark und der Moschee an der Tromplaan. Ziel ist es, die Teilnehmer miteinander zu verbinden für Frieden. Der Walk of Peace fand im vergangenen Jahr in Den Haag zum ersten Mal statt. Mit dem diesjährigen Marsch wird die Vredesweek 2016 (Friedenswoche 2016), die vom 17. bis 25. September stattfindet, offiziell eröffnet.

Verbindung
PAX, der Kirchenrat und „Enschede voor Vrede“ möchten mit diesem Walk of Peace einen Beitrag zur Völkerverständigung leisten und den Teilnehmern unterschiedlicher Herkunft, Religionen und Weltanschauungen die Möglichkeit bieten, einander kennenzulernen, sich zu verbinden und Frieden zu leben, so wie es die Menschen in aller Welt auch möchten. Mit symbolischen Handlungen – dem Legen einer Jakobsmuschel und der Mitarbeit an einem Kunstwerk für die Flüchtlingshilfe – verbinden sich die Teilnehmer durch kleine Gesten mit den großen Themen von Krieg und Frieden.

Route
Die Route verläuft von der Wohngemeinschaft „De Wonne“ (Noorderhagen 25, Enschede) aus über den Grote Markt, die St. Jacobuskerk, die Syrisch-Orthodoxe Kirche, die Matzefabriek Hollandia zum Volkspark und zurück über die Hogeschool Saxion zum Muziekcentrum, wo ein Kennenlernmarkt aufgebaut ist und die Schlusszeremonie stattfindet. Alle Teilnehmer erhalten zu Beginn des Marsches eine Wegbeschreibung.

Vredesweek (Friedenswoche)
Der Walk of Peace gehört zum Programm der von PAX organisierten Vredesweek. In dieser Woche organisieren über 70 Botschaften des Friedens hunderte von Friedensaktivitäten im ganzen Land. PAX beendet die Friedenswoche am 25. September mit dem „Manifeest“: einem Abend und einer Nacht im Stadttheater Amsterdam, wobei Feiern und das Thema Frieden mit einander kombiniert werden.

Teilnahme
Der Walk of Peace findet am 18. September in Enschede statt. Start: zwischen 13 und 15 Uhr. Der freiwillige Beitrag pro Person beträgt 7,50 Euro. Die Organisation kümmert sich um das Mittagessen, passende Häppchen und Aktivitäten während des Marsches. Interessenten können sich auf der Website anmelden: www.walkofpeace.net


Tweede Walk of Peace in de Vredesweek

Na het grote succes van een wandeling in het teken van de vrede in Den Haag afgelopen jaar, organiseert PAX dit jaar een nieuwe Walk of Peace, dit keer aan de andere kant van het land, in Enschede. Ook nu verwachten we weer deelname van een gemeleerd gezelschap wandelaars aan verbindende activiteiten, met bijzondere ontmoetingen in gebedshuizen en op andere betekenisvolle plekken.

Als er één activiteit is in de Vredesweek (de derde week van september) die concreet laat zien dat vrede mensen kan verbinden, is het de Walk of Peace. De wandeling is geïnspireerd op de oproep van de Wereldraad van Kerken om gedurende zeven jaar een ‘pelgrimage voor vrede en gerechtigheid’ te realiseren. Vorig jaar gaf PAX gehoor aan deze oproep met de Walk of Peace in Den Haag, een inspirerende tocht die door zo’n 500 mensen werd volbracht. De wandeling wordt georganiseerd in samenwerking met de Raad van Kerken en Enschede voor Vrede.

Enschede
Dit jaar kiezen we voor Enschede, met een nieuwe route, maar ook vertrouwde elementen. Er is een bezoek mogelijk aan verschillende Enschedese gebedshuizen, zijn er muzikale optredens en kan een bezoek worden gebracht aan een culturele markt. Tijdens de wandeling zal de verbinding worden gelegd door verschillende activiteiten die mooie en onverwachte ontmoetingen kunnen opleveren.

Waarom lopen we?
We leven in een tijd van snoeiharde standpunten in ons eigen land en genadeloze oorlogen in het buitenland, vaak gevoed door etnische en religieuze tegenstellingen. En juist nu wij, ook door de komst van vluchtelingen in ons midden, met onze neus op harde feiten worden gedrukt kunnen we ons afvragen wat dat met ons doet en hoe wij daarmee om willen gaan. We kunnen samen teruggrijpen op de eeuwenoude traditie van de pelgrimage. We kunnen samen lopen, ook al zijn we het niet altijd met elkaar eens. We kunnen onszelf laten zien, naar onszelf kijken en naar de ander kijken die misschien anders is en daarin vrede vinden.

Meedoen
De Walk of Peace vindt plaats op 18 september in Enschede. Aanvang tussen 13:00 en 15:00 uur. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd van 7,50 euro per persoon. De organisatie verzorgt een lunch, toepasselijke hapjes en alle activiteiten tijdens de wandeling. Schrijf je in op www.walkofpeace.net en loop met met de Walk of Peace 2016.