Taalstrijd 2020: wie gaat de uitdaging aan? / Sprachkampf: Wer nimmt die Herausforderung an?

Schrijven inwoners beter dan ambtenaren of politici? Tijdens de Taalstrijd 2020 wordt deze vraag beantwoord. In deze taalstrijd nemen teams met ambtenaren, politici en inwoners het tegen elkaar op. Welk team schrijft de meest begrijpelijke tekst? Een deskundige jury beoordeelt alle teksten. Ook wordt er een publieksprijs uitgereikt.

Wethouder Niels van den Berg is gastheer voor de middag. Hij legt ingewikkelde teksten en situaties voor, die de teams daarna in ‘normale mensentaal’ vertalen. Ook speelt hij met het publiek de jeukwoordenbingo en het synoniemenspel. Iedereen is dus ook van harte welkom om als publiek te komen kijken!

Niels van den Berg, wethouder Communicatie gemeente Enschede: “We willen dat iedereen begrijpt wat we schrijven. Daar werken we in Enschede hard aan. We kunnen duidelijk en helder taalgebruik nog beter ontwikkelen. Daar blijf ik me voor inzetten en daarom ben ik er bij op zaterdag 8 februari.”

Datum: zaterdag 8 februari 2020
Tijd: 14:00 – 16:00 uur
Locatie: Burgerzaal Stadhuis, Langestraat 24, Enschede

Aanmelden kan tot en met woensdag 5 februari via directduidelijk@enschede.nl of 06 – 28 99 47 32.

Direct Duidelijk Enschede
De Taalstrijd is bedacht door de gemeente Utrecht en nu onderdeel van Direct Duidelijk Enschede. De actie Direct Duidelijk helpt overheidsorganisaties bij het verbeteren van hun teksten. Met Direct Duidelijk Enschede verplaatst de gemeente zich in de schoenen van lezers en dus inwoners. Daarom laat de gemeente inwoners meedenken over hun teksten.


Schreiben Anwohner besser als Beamte oder Politiker? Diese Frage wird im Rahmen des Language Battle 2020 beantwortet. In diesem Sprachkampf treten Teams aus Beamten, Politikern und Anwohnern gegeneinander an. Welches Team schreibt den verständlichsten Text? Eine Fachjury bewertet alle Texte. Ein Publikumspreis wird ebenfalls vergeben.

Stadtrat Niels van den Berg ist der Gastgeber für den Nachmittag. Er präsentiert komplexe Texte und Situationen, die die Teams dann in “normale menschliche Sprache” übersetzen. Er spielt auch das Juckreizwort-Bingo und das Synonymspiel mit dem Publikum. Jeder ist daher herzlich eingeladen, als Publikum zuzuschauen!

Niels van den Berg, Stadtrat für Kommunikation in Enschede: „Wir möchten, dass jeder versteht, was wir schreiben. Daran arbeiten wir in Enschede. Wir können eine klare und klare Sprache noch besser entwickeln. Ich werde weiterhin dafür arbeiten und deshalb werde ich am Samstag, den 8. Februar, dort sein. “

Datum: Samstag, 8. Februar 2020
Zeit: 14:00 – 16:00 Uhr
Ort: Burgerzaal Stadhuis, Langestraat 24, Enschede

Sie können sich bis einschließlich Mittwoch, 5. Februar, unter directdvious@enschede.nl oder 06 – 28 99 47 32 anmelden.

Sofort klar Enschede
Der Taalstrijd wurde von der Gemeinde Utrecht entworfen und ist jetzt Teil von Direct D Helder Enschede. Die Direct Clear-Aktion hilft Regierungsorganisationen, ihre Texte zu verbessern. Mit Direct Clear Enschede stellt sich die Gemeinde in die Rolle der Leser und damit der Bewohner. Deshalb fordert die Gemeinde die Bewohner auf, über ihre Texte nachzudenken.